Steg 3 – Koppla domänen till en webbhost

När du har nått detta steget har du alltså köpt och äger en domän i första steget, och har också i steg 2 tecknat dig för en webbhost i form av ett webbhotell, sitebuilder eller någon annan form av webbhosting.

Om du köpte domän och webbhotell från samma ställe, bör du direkt kunna installera en hemsida eller sätta igång med sitebuildern. Har du köpt domän och hosting på olika platser måste du nu koppla samman domänen med din webbhost.

Detta kan du göra på två sätt:  antingen genom att hos den registrar där du köpte domänen, byta domänens namnservrar till så att den använder din webbhosts, eller genom att fortsätta använda registrarens namnservrar och istället peka om domänen mot rätt IP-nummer hos webbhosten.

Namnservrar och IP-nummer vad är detta för grekiska?

För att internet ska fungera på ett bra sätt krävs det att den data som skickas mellan besökare och hemsidor vet vart den ska ta vägen. Detta löste arkitekterna till internet genom att ge varje dator som var ansluten till nätet en så kallad IP-adress.

En IP-adreess är en 12 siffror lång nummerserie som används av såväl användares datorer som webbhotell där hemsidor finns. Nummerserien ger datorer en exakt position och identitet där informationen ska skickas För oss människor är det dock mycket enklare att komma ihåg namn än nummerserier, vilket är skälet är skälet till att domännamn används.

När du skaffar dig en webbhost får du enkelt uttryckt hyra ett IP-nummer med lagringsutrymme på en server för en slant. För att koppla samman detta nummer med din domän krävs nu att vi ändrar detta i de speciella register som hanterar detta: de så kallade namnservrarna.

Varenda domän som finns på internet är på ett eller annat sätt kopplad till en eller flera namnservrar hos den registrar där den köptes. We

Metod 1: Byt domänens namnservrar till webbhostens

Metod 2: Peka DNS- records för domänen mot webbhosten