Steg 2 – Skaffa webbhost

Nu när du har du skaffat ett domännamn, vill du såklart visa upp den på internet i form av en hemsida. För att kunna visa upp en hemsida på ett domännamn krävs att någon form av dator skickar och hanterar information mellan den hemsida du tänker bygga och dess besökare. Detta kallas för en webbhost och ska man snacka fackspråk så är detta vad man menar är internethosting.

Vilka typer av webbhosting finns det?

Internethosting kommer i många former anpassade för många olika behov: webbhotell, sitebuilders,  bloggplattformar, VPS och dedikerade servrar är de vanligaste alternativen och stiger i pris i den ordningen vi räknade upp dem.

En vanlig hemsida klarar sig mycket gott på ett webbhotell, sitebuilder eller en bloggplattform med ett kopplat domännamn.

Bloggplattformar

Vissa bloggplattformar, exempelvis tumblr och svenska varianter som blogg.se, låter dig koppla ditt domännamn till dem för en avgift varje månad vilket kan vara ett alternativ för dig som trivs med en plattform som har en stark community. Tänk dock på att bloggplattformar, likt sitebuilders kan begränsa dina möjligheter att utforma hemsidan. Inte sällan är de också rätt mycket dyrare än vad vanliga webbhotell eller fristående sitebuilders är. Våga ta klivet utanför bloggarens instängda värld tycker vi!

Webbhotell

Webbhotell är den vanligaste typen av webbhosting och passar de flesta. På ett webbhotell kan du smidigt installera en sitebuilder eller något annat publiceringsverktyg. Det finns också renodlade leverantörer av sitebuilders, som egentligen inte är något annat än ett webbhotell med enbart en form av publiceringsverktyg.

På ett webbhotell styr du hemsidans göromål genom en kontrollpanel som du får inloggningsuppgifter till. Här kan du administera epost, DNS, namnservrar, installation av publiceringsverktyg som WordPress, Drupal och annat.

Sitebuilders

Sitebuilders är smidiga för dig som inte har så mycket erfarenhet av att bygga hemsidor och gärna vill klicka och dra element för att få det som du vill. Vi rekommenderar dock de flesta att istället teckna sig på ett webbhotell och installera publiceringsverktyget WordPress. Skälet är att en sitebuilder stänger in dig i ett särskilt system och det blir svårt att flytta om du någon gång skulle vilja detta. Vår erfarenhet är att man gärna vill detta efter att man blir bättre på hemsidor.

En sitebuilder eller ett webbhotell kostar ungefär från 10 kr per månad upp till ca. 100 kronor per månad beroende på vad du är ute efter. En god Idé är alltid att jämföra priserna på webbhotell före du köper något då det kan skilja sig mycket i kvalité.

VPS, Servrar och Cloud hosting

Är mer kraftfulla än webbhotell, bloggplattformar och sitebuilders. De kräver också mer kunskap hos dig för att faktiskt lyckas sätta upp en hemsida. Normalt kan du inte “Ur boxen” lansera en hemsida genom en VPS eller en server, utan du måste installera särskilda program och kanske använda dig av Linux, vilket inte alla är bekanta med. För nybörjare rekommenderar vi under alla omständigheter att undvika dessa typer av webbhosting tills vidare.